Regelzaken

Moeders voor moeders

Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland. Uit deze urine wint wordt het hCG-hormoon gewonnen. Van dit hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die een rol spelen in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Zwangere vrouwen kunnen op deze manier dus anders vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen zwanger te worden. Wil je meedoen aan Moeders voor Moeders? Graag!

Je kunt je aanmelden via www.moedersvoormoeders.nl .

Kraamzorg

Om er zeker van te zijn dat je na de bevalling de nodige deskundige hulp krijgt, is het noodzakelijk om al vroeg in de zwangerschap kraamzorg te regelen. Kraamzorg kun je via je zorgverzekeraar regelen en dit moet in ieder geval voor de 16 weken zwangerschap gedaan zijn.

De kraamverzorgster voert dagelijks medische controles bij jou en je kindje uit. Je wordt verzorgd en geholpen met de verzorging van jullie kindje door de kraamverzorgster gedurende de eerste week van de kraamtijd. Zij assisteert bij de voeding (borst- en/of flesvoeding) van jullie kindje en houdt in de gaten of jullie kindje voldoende voeding binnenkrijgt. Zij neemt vaak ook bepaalde taken in het huishouden over en zorgt voor de kraamvisite zodat je alle tijd hebt om uit te rusten. De kraamverzorgsters zijn onze ogen en oren en bij bijzonderheden nemen zij direct contact met ons op om te overleggen.

Na aanmelding bij een kraamzorgorganisatie wordt vastgesteld hoeveel uur kraamzorg je nodig hebt. Dit is een inschatting op basis van jullie persoonlijke situatie. Deze wordt getoetst door jullie zorgverzekeraar. Bij de inschatting wordt rekening gehouden met enkele criteria, zoals je medische situatie, de samenstelling van jullie gezin en de aanwezigheid van mantelzorgers. Gemiddeld wordt 45 tot 49 uur kraamzorg toegekend.

In de loop van je zwangerschap en kraamtijd kunnen de omstandigheden veranderen. Het kan voorkomen dat je meer of minder zorguren nodig hebt. De uren kraamzorg worden verdeeld over acht kraamdagen. Met je kraamverzorgende kun je deze uren dagelijks inplannen tussen 8.00 en 18.00 uur. Uiteraard is er 24 uur per dag een kraamverzorgende voor ons beschikbaar voor het assisteren bij bevallingen.

Erkenning

Als biologische vader bent je niet altijd automatisch ook de officiële vader van je kind. Dat werkt alleen zo als je met de moeder van jullie kind bent getrouwd. Is dat niet het geval, dan zul je als vader je kind moeten ‘erkennen’. Dit is overigens ook nodig wanneer jullie samen een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Door het erkennen van je kind krijgt het kind erfrecht. Als vader heb je tevens het recht (en de plicht) om je kind te onderhouden.

Het erkennen van een kind kan al voor de geboorte en we raden jullie dan ook dit te doen.
Je moet de erkenning regelen op het gemeentehuis, samen met je partner. De papieren die jullie meekrijgen, moeten bij de geboorteaangifte weer meegenomen worden.

Erkenning wordt nog wel eens verward met ouderlijk gezag. Als de ouders zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, krijgen zij allebei automatisch het ouderlijk gezag over hun kind, anders geldt dat alleen voor de ongehuwde moeder. De vader krijgt door erkenning geen ouderlijk gezag; hiervoor moet door de ongehuwde ouders apart een verzoek worden ingediend bij de griffier van het kantongerecht.

Lees hier meer

Verzekering en Kraampakket

Meld na de termijnecho bij de zorgverzekering dat je zwanger bent. Zij dragen zorg voor het kraampakket dat je rond de 30e zwangerschapsweek thuis gestuurd krijgt, indien je de juiste aanvullende verzekering hebt. Daarnaast kun je doorgeven welk kraamcentrum jullie gekozen hebben. We raden je aan je polis na te kijken. Afhankelijk van je polis/verzekering kan het zijn dat je een eigen bijdrage hebt voor kraamzorg en/of een poliklinische bevalling in het ziekenhuis of kraamhotel(bevalling zonder medische indicatie). Laat je hierover goed informeren door de verzekeringsmaatschappij.

Kinderdagverblijf of andere opvang

Het is verstandig om, zo nodig, al in de zwangerschap na te denken over kinderopvang.