Cursus

Waarom een zwangerschapscursus?

Het volgen van een zwangerschapscursus is niet verplicht, maar wordt met name aanbevolen als je voor de eerste keer zwanger bent. Je kunt je dan namelijk voorbereiden op de bevalling en de komst van jullie kindje met behulp van een zwangerschapscursus. Het volgen van een cursus biedt een groot aantal voordelen: je oefent bepaalde technieken die je kunnen helpen bij de bevalling, je krijgt praktische informatie over alles wat met zwangerschap, bevallen en baby’s te maken heeft en daarnaast is het natuurlijk leuk om ervaringen met andere aanstaande moeders uit te wisselen.

Welke zwangerschapscursus kies ik?

Er zijn vele soorten zwangerschapscursussen. Niet alleen de methode die wordt toegepast is verschillend, ook de frequentie waarmee de cursussen worden gegeven, de grootte van de groep, de intensiteit van de begeleiding en ook erg belangrijk, de kosten per les kunnen verschillen. Sommige cursussen volg je samen met je partner, soms wordt alleen een partneravond georganiseerd. Ook kan het zijn dat je individueel, dus per stel, les krijgt. Als je een cursus wilt volgen, kun je het beste de cursus kiezen die je of jullie samen het meest aanspreekt.

We geven je hier een overzicht van de verschillende cursussen die er zijn en verwijzen door naar websites van organisaties die de cursus aanbieden.

Zwangerschapsgymnastiek

Tijdens deze cursus leer je hoe je weeën kunt opvangen en krijg je oefeningen die belangrijke spieren versterken. Ook krijg je theoretische informatie over de veranderingen van jouw lichaam tijdens de zwangerschap. Als aanstaande ouders word je op deze manier zo goed mogelijk voorbereid op het einde van de zwangerschap, de bevalling en de eerste weken na de geboorte.

Thebe biedt zwangerschapsgymnastiek aan. Kijk hier voor meer informatie.

Zwangerschapsyoga

Tijdens een cursus zwangerschapsyoga leer je om je zwangerschap en bevalling zo bewust en zo ontspannen mogelijk te beleven. Dit doe je met behulp van ademhalingstechnieken en lichamelijke oefeningen. Met behulp van adem en houding wordt geleerd hoe weeën opgevangen kunnen worden. Door te ervaren hoe gedachten invloed hebben op de werking van het lichaam, leer je hoe je het beste om kan gaan met pijn en onrust.

Zwangerschapszwemmen

Tijdens zwangerschapszwemmen kun je genieten van de onspannende werking van water. Zwemmen tijdens de zwangerschap is prettig, omdat je je in het water makkelijker kunt bewegen dan daarbuiten. Omdat je in het water minder weegt, kun je je benen en je rug even wat rust gunnen. Bovendien is zwemmen goed voor de bloedsomloop. De begeleider leert je een aantal oefeningen om de spieren losser te maken. Ook leer je meestal een aantal ontspanningsoefeningen. Verder kun je lekker badderen of gewoon wat baantjes trekken. Interesse in zwangerschapszwemmen? Kijk dan hier voor meer informatie over zwangerschapszwemmen in Waalwijk of in Dongen.

Samen bevallen

De lessen ‘Samen Bevallen’ volg je, zoals de naam al aangeeft, samen met je partner en biedt jullie hierdoor de mogelijkheid om je samen voor te bereiden op de bevalling. Samen sta je voor een grote verandering: jullie gaan ouders worden. Het besef dat er een bevalling aan komt, begint steeds reëler te worden. Je kijkt er samen naar uit, maar hebt ook onzekerheden en vragen. Binnen de cursus Samen Bevallen krijgen jullie praktische informatie, worden jullie uitgebreid geïnformeerd en leren jullie technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Tijdens de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij jullie bevalling. De achterliggende filosofie van de cursus luidt dat het niet mogelijk is om zonder pijn te bevallen, maar dat je wel kunt leren om op een positieve manier met de pijn om te gaan. Dat doe je door gebruik te maken van ademhalings- en ontspanningstechnieken, die je leert tijdens de cursus. Lees hier meer.

Haptonomie

Deze vorm van begeleiding is voor jullie samen. Doel is dat jullie al voor de geboorte contact kunnen maken met jullie kind. Jullie kunnen al kennis maken met de baby en de baby met jullie. Je kunt je kind al laten voelen dat het welkom is, dat het bij jullie veilig is en dat het kind zich aan jullie kan toevertrouwen. De hechting begint zo al voor de geboorte. Dit bevordert de hechting na de geboorte en dat is een goede basis voor de rest van het leven van jullie kindje. Een ander doel van de begeleiding is om jullie samen goed voor te bereiden op een zo natuurlijk mogelijke bevalling, als een samenwerking tussen jullie en het kindje. Tenslotte bereidt deze vorm van begeleiding jullie voor op jullie aanstaand ouderschap.

Cesar / Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck maakt mensen bewust van hun houding en manier van bewegen. Door juiste houdings- en bewegingsgewoonten aan te leren, kun je klachten voorkomen, verminderen en/of laten verdwijnen. Bij oefentherapie Mensendieck wordt uitgegaan van de individuele bewegingsmogelijkheden en de persoonlijke situatie. De houdings- en bewegings correcties worden geïntegreerd in de activiteiten van het dagelijks leven, zoals onder andere bukken, tillen, zitten en lopen. Tijdens een zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in het lichaam. Een oefentherapeut Mensendieck kan zwangere vrouwen helpen hun lichaam in die periode te leren kennen, voelen en begrijpen en goed met deze veranderingen om te gaan. Er wordt aangegeven hoe de dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk aan de zwangerschap aangepast kunnen worden, om de belasting en belastbaarheid in evenwicht te houden en optredende klachten zo snel mogelijk te signaleren en te behandelen.

De oefentherapie Cesar lijkt erg op de Mensendieck Methode. Ook hier ligt de nadruk op een gezonde manier van bewegen in combinatie met een goede houding. Daarnaast wordt tijdens een cursus Cesar veel aandacht besteed aan de bevalling, en met name aan de emotionele kanten van deze gebeurtenis. Het is de bedoeling dat je leert om de krachtige emoties die je tijdens de geboorte van je kind zult ervaren, op een positieve manier te verwerken.

Hypnobirthing

HypnoBirthing is een zwangerschapscursus voor aanstaande moeders en hun partner, opgericht door Marie F. Mongan. In 1989 verscheen haar boek ‘HypnoBirthing, A Celebration of Life’. De boodschap van HypnoBirthing is: “heftige pijn hoeft geen deel uit te maken van de geboorte van een kind, als er geen angst en bijzondere medische omstandigheden aanwezig zijn”. Meer weten? Kijk hier

Borstvoedingscursus

Borstvoeding is niet alleen iets heel natuurlijks, het is tevens de beste voeding voor jullie kindje. Borstvoeding bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen en beschermt jullie kindje tegen ziekten of infecties. Daarnaast bevordert borstvoeding de ontwikkeling van jullie kindje. Tijdens deze cursus komen het hoe en waarom van borstvoeding, de juiste manier van aanleggen, problemen voorkomen, afkolven en het bewaren van moedermelk aan bod. Naast de praktische informatie worden er ervaringen uitgewisseld. De cursus is bedoeld voor aanstaande ouders tussen de 6e en 9e maand van de zwangerschap.

Lunavi biedt deze cursus aan.

Cursussen na de bevalling

Er zijn ook cursussen die je kunt volgen na de geboorte van jullie kindje. Zo bestaan er cursussen die allerlei informatie geven over een pasgeboren kindje en de situaties waar je als kersverse ouders mee te maken kan krijgen. Ook zijn er cursussen die je kunnen helpen weer fit te raken na de zwangerschap en bevalling. Ook een cursus babymassage kan je volgen dit je aanspreekt.

Wanneer?

De meeste cursussen starten rond de 28 weken zwangerschap. Meld je daarom zo snel mogelijk aan.

Kosten

De kosten van de verschillende cursussen kunnen erg uiteenlopen. Informeer dan ook altijd vooraf naar de kosten bij de organisatie die de cursus aanbiedt en vergeet niet te informeren bij je zorgverzekering: soms worden de kosten van een zwangerschapscursus vergoed.

Tot slot

Elke zwangerschap en bevalling is uniek. Zelfs met alle voorbereiding kan niemand je voorspellen hoe het precies zal verlopen. Een goede voorbereiding helpt je een eind op weg en kan angst en onzekerheid wegnemen. Het helpt als je vertrouwen kunt hebben in jezelf, in je partner en je omgeving. Wij doen er alles aan om er voor te zorgen dat jullie terug kunnen kijken op een goede ervaring.