Meld je hier aan
Spoed bel 06-51103893

Wanneer bellen voor een bevalling

kelly-sikkema-076XLvcgeDk-unsplash

Voor de 37 weken?

Tussen de 37 en de 42 weken is het normaal om te bevallen. Denk je dat je weeën hebt, vruchtwaterverlies hebt of je hebt bloedverlies voor de 37 weken bel ons dan meteen. Misschien komt je kindje te vroeg en dit willen we snel kunnen beoordelen.

Weeën

Vaak bouwt een weeën patroon zich op. Veel vrouwen hebben rondom de uitgerekende datum een paar keer oefenweeën. Deze komen regelmatig en kunnen behoorlijk gemeen aanvoelen. Het grote verschil tussen oefenweeën en echte weeën is dat de echte weeën steeds erger en gemener worden en steeds vaker komen en langer aanhouden. Oefenweeën worden niet heftiger en gemener en zwakken uiteindelijk weer af. Probeer je zo goed mogelijk te ontspannen en ga zolang mogelijk door met de dagelijkse dingen. Als de weeën gaan toenemen in kracht, duur en frequentie zijn het geen oefenweeën meer. Wanneer de weeën om de 5 minuten komen, ongeveer 50 seconden aanhouden en echt weg gezucht moeten worden (gedurende 1 a 2 uur), dan willen wij dit graag weten. Neem dan contact met ons op. Ook bij andere vragen over (oefen)weeën kunnen jullie ons natuurlijk bellen.

Slijmprop

Soms verlies je in de periode van oefenweeën of zonder enig ander teken de slijmprop. De slijmprop is geen teken dat je gaat bevallen. De bevalling kan gerust nog enkele dagen of weken op zich laten wachten. Soms verliezen vrouwen wel de slijmprop aan het begin van de bevalling of tijdens de bevalling.  

 

Vruchtwaterverlies

Wanneer de vliezen breken, merk je dat je opeens vaginaal vocht verliest. Het kan een plons vocht zijn, maar je kunt ook kleine beetjes vocht verliezen. Probeer wat vruchtwater op te vangen en bewaar je slipje als deze nat geworden is. 

Vaak is vruchtwater helder en kunnen er wat witte vlokjes in zitten, dit is normaal. Als het vruchtwater helder is en je vliezen zijn ’s nacht gebroken zonder dat je weeën hebt, hoef je ons ’s nachts niet te bellen. Probeer nog wat te gaan slapen, want er bestaat een grote kans dat je later die dag weeën gaat krijgen en gaat bevallen. Bel ons dan wel de volgende ochtend om door te geven dat de vliezen gebroken zijn. Wij spreken dan een tijd met je af hoe laat wij bij je komen kijken. Als je ons 's nachts wel al nodig hebt, bijvoorbeeld met vragen of bij ongerustheid, mag je natuurlijk al bellen!

Soms heeft vruchtwater een gele, groene of bruine kleur. Dat betekent meestal dat het kindje in het vruchtwater gepoept heeft. Als het vruchtwater er zo uitziet of je twijfelt over de kleur van het vruchtwater, willen wij dit meteen weten (ook ’s nachts)!

Een andere reden om meteen te bellen bij vruchtwaterverlies is als het hoofdje van jullie kindje nog niet ingedaald was tijdens de laatste controle. Ga dan op de bank of in bed liggen en dan neem je meteen contact met ons op. 

Ook wanneer je twijfelt of je wel of geen vruchtwater verliest (dit is namelijk niet altijd even duidelijk), neem je contact met ons op. 

Vaginaal bloedverlies

Bloedverlies is normaal bij de bevalling en er zijn een paar situaties waarbij bloedverlies er dan ook een beetje bij hoort: tijdens de weeën (dit is vaak samen met slijm en komt doordat de baarmoedermond verandert en open gaat). ook als de vliezen net breken (het vruchtwater is dan vaak lichtroze). Bij het verliezen van de slijmprop zitten soms ook sliertjes bloed. Voor bovenstaande gevallen hoef je ons niet te bellen, maar als je ongerust bent mag dit natuurlijk wel. 

Bij ruim bloedverlies dien je ons altijd te bellen! Met ruim bloedverlies bedoelen we een ruime menstruatie of meer. Bewaar je slipje of maandverband, zodat wij kunnen zien hoeveel het is. 

Ongerustheid

De bevalling is een bijzondere gebeurtenis. Wij zullen ons best doen om jullie hier zo goed mogelijk in te ondersteunen. Een belangrijk aspect tijdens de bevalling is dat jullie je veilig voelen en zo weinig mogelijk ongerustheid ervaren. Bel ons daarom altijd met ongerustheid. Ongerustheid is altijd een reden om te bellen!

Je kunt & mag ons 7 dagen in de week, 24 uur per dag bellen!

Contact

Stel je vraag!

Onze diensten

Zorg voor
iedere moeder

Over ons

Verloskundigenpraktijk Het Begin is een kleinschalige praktijk die persoonlijke zorg en aandacht biedt bij een kinderwens, de zwangerschap, bevalling, en kraamtijd. Wij zijn laagdrempelig bereikbaar en passen de zorg aan op jullie wensen wensen.
Lees hier meer over de verloskundigen.

© Copyright 2024 - Verloskundigenpraktijk Het Begin  - Website Realisatie: PDK Online Succes