Zorg tijdens de eerste kraamweek

De kraamverzorgende

Al tijdens een bevalling zonder medische indicatie, dus onder onze leiding (thuis of poliklinisch), komt de kraamverzorgster ons assisteren. In de kraamweek die volgt is je kraamverzorgster een steun en toeverlaat. De kraamverzorgster houdt de medische conditie van zowel moeder als kind nauwlettend in de gaten, onder andere door het doen van lichamelijke controles. De kraamverzorgster heeft een signalerende taak: ze overlegt direct met ons als ze vermoed dat er mogelijk complicaties zijn bij jou of je kindje. De begeleiding van borstvoeding is een belangrijk onderdeel van haar werk. De kraamverzorgster is er ook voor de verzorging van jou en je kindje en ze geeft jullie veel tips en trucs zodat jullie snel zelf vertrouwd zijn met de verzorging van jullie kindje. Daarnaast probeert de kraamverzorgster je in de watten te leggen, iets wat je absoluut verdiend na de bevalling! Ze neemt een stukje van het huishouden over gedurende de kraamweek.

Verloskundige zorg: ook tijdens de kraamweek

Onze taak houdt niet op na het begeleiden van je zwangerschap en bevalling. In de kraamweek hebben we een leidinggevende rol. De kraamverzorgster, of jullie zelf, kunnen ons zo nodig op elk moment inschakelen.

In de kraamweek komen we om de dag langs voor een visite. We willen weten hoe het met jou gaat, zowel emotioneel als lichamelijk. We bespreken de controles die door de kraamverzorgende zijn uitgevoerd en bij eventuele bijzonderheden staan we uiteraard langer stil. Ook willen we weten hoe het met jullie kindje en de voeding gaat. We geven aanvullende informatie, zorg en aandacht. Natuurlijk praten we uitgebreid na over de bevalling en eventuele vragen hierover kun je altijd met ons bespreken.

Mocht er zich in de kraamweek onverhoopt een complicatie voordoen, dan overleggen wij laagdrempelig met de huisarts, de gynaecoloog of kinderarts.

Na de eerste week sluiten wij het kraambed af en nemen de huisarts en het consultatiebureau de zorg voor jou en jullie kindje over. Wij blijven echter zes tot acht weken na de geboorte een aanspreekpunt bij vragen of klachten die verband houden met ontzwangeren, de bevalling, de kraamtijd en jullie kindje. Blijf dan ook niet met vragen of onzekerheden zitten, aarzel niet om contact met ons op te nemen!