Controles kraam week

Allereerst.

Overal in onze omgeving en op onszelf komen virussen, bacteriën, schimmels en andere micro-organismen voor. De meeste hiervan zijn onschuldig, maar een klein aantal kan een ziekte veroorzaken. Micro-organismen verspreiden zich middels handen, hoesten & niezen, lichaamsvloeistoffen als urine, ontlasting, slijm en bloed en voorwerpen als deurklinken en knuffels en dergelijke. Het is voor een pasgeboren baby belangrijk dat er goede hygiënemaatregelen worden toegepast. Was je handen voordat je jullie kindje gaat verzorgen of vasthoudt. Houd je nagels kort en wikkel je kindje in een schone omslagdoek.

De temperatuur

Het meten van de temperatuur gebeurt met een digitale thermometer. De normale temperatuur bij een pasgeborene ligt tussen de 36,5 en 37,5 °C. De eerste dagen na de bevalling kan de temperatuur nog wat schommelen. Om de temperatuur van jullie kindje constant te houden, raden we vaak aan in eerste paar dagen na de geboorte twee kruiken in het bedje van jullie kindje leggen. De kraamverzorgster laat jullie zien hoe jullie dit veilig kunnen doen. Het hoofd van jullie kindje is relatief groot ten opzichte van de rest van zijn of haar lijfje, en verliest hierdoor dus een hoop warmte. Dit is te voorkomen door een mutsje op te zetten.

Een te hoge temperatuur komt vaak doordat jullie kindje té warm is toegedekt. Een te lage temperatuur kan komen doordat de temperatuur in de kamer te laag is. Echter, zowel een te lage of te hoge temperatuur kan ook wijzen op een infectie.
Als jullie kindje een temperatuur heeft onder de 36,5 °C of boven de 37,5 °C, neem dan altijd contact op met ons!

Geel zien

De meeste pasgeborenen zijn mooi roze van kleur. Dit betekent dat de circulatie van het bloed goed is. De eerste paar dagen na de bevalling kunnen de handjes en voetjes wel nog een wat blauwe kleur hebben, dit is normaal.
Na een aantal dagen kan jullie kindje wat geel worden. Dit is normaal en kan geen kwaad! De gele kleur wordt veroorzaakt doordat de lever de afvalstoffen in het lichaam nog niet goed kan verwerken. Kindjes die ver voor de uitgerekende datum geboren zijn, worden vaker geel: hoe ‘rijper’ het kind ten tijde van de geboorte, hoe rijper de lever en hoe minder geel. Sommige pasgeborenen worden té geel. Ze kunnen er ook wat suf bij zijn en slecht drinken. De kraamverzorgster neemt in dat geval contact met ons op of wij merken dit op tijdens één van onze visites bij jullie. Als we denken dat jullie kindje té geel ziet (en dus teveel afvalstoffen in zijn of haar bloed heeft zitten), dan laten we wat bloed afnemen via het hieltje van jullie kind. Mochten de bloedwaarden te hoog zijn, dan wordt jullie kindje opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig komt het niet vaak voor dat pasgeborenen té geel zijn en dus opgenomen moeten worden. De gele kleur blijft wat langer bij kinderen die borstvoeding krijgen, dit is normaal.

De navel

Een aantal minuten na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt. Er blijft een navelstomp met een navelklem over. Deze navelstomp gaat indrogen en ‘wegrotten’. Dit rottingsproces kan stinken, maar dat is normaal.
De navelstomp valt ongeveer tussen de 5e en de 14e dag af. Wanneer de navelstomp is afgevallen, kan er soms nog wat oud bloed uitkomen. Hiervan hoef je niet te schrikken. In de navel is de wond nog niet helemaal dicht. Ook wanneer jullie kindje zijn of haar buikspieren aanspant tijdens huilen of voor de ontlasting, kan het wat gaan bloeden. Als de navelstomp is afgevallen, kan er soms nog wat wild vlees zitten. Ook dit is niet erg, het consultatiebureau houdt dit in de gaten en stipt dit indien nodig aan. Het is normaal dat jullie kindje in het begin een bultje als navel heeft. Na verloop van tijd krijgt het kindje een vetlaagje op de buik rond de navel en valt de navel in.

Voeding

Borstvoeding:

De beste start

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een kindje: het bevat precies die voedingsstoffen die een pasgeboren kindje nodig heeft en beschermt bovendien tegen ziektes en infecties. Borstvoeding vermindert daarnaast de kans op wiegendood en diabetes op latere leeftijd. Borstvoeding draagt dus bij aan de ontwikkeling en gezondheid van je kindje! Daarnaast draagt het geven van borstvoeding ook bij aan de gezondheid van de moeder.

Je kindje profiteert het meest van de voordelen van borstvoeding wanneer het tenminste zes maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt. Na zes maanden zijn ook vaste voedingsmiddelen nodig voor de verdere groei en ontwikkeling van je kind. Tot wanneer borstvoeding nodig is verschillen de meningen. De World Health Organization (WHO) zegt het volgende: “Exclusieve borstvoeding is aanbevolen tot de leeftijd van zes maanden, daarna moeten er naast de borstvoeding vaste voedingsmiddelen worden geïntroduceerd. Met borstvoeding kan worden doorgegaan tot de leeftijd van twee jaar of langer.” Wij adviseren jullie volledig borstvoeding te geven voor zes maanden, langer is natuurlijk altijd goed!

Voordelen voor de pasgeborene:

 • Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft.
 • De samenstelling van moedermelk is altijd afgestemd op de voedingsbehoeften van je kindje.
 • Borstvoeding versterkt het immuunsysteem. Hierdoor is je kindje minder vatbaar voor ziektes en infecties.
 • Moedermelk vermindert de kans op allergieën, vooral als je kindje minimaal zes maanden borstvoeding krijgt.
 • Borstvoeding geven kan je kindje troost bieden.
 • Aan de borst drinken kost meer inspanning dan drinken via een flesje. Hierdoor worden de mond- en kaakspieren van je kindje goed getraind. Borstgevoede baby’s hebben hierdoor een betere spraakontwikkeling.
 • Het geven van borstvoeding verkleint de kans op wiegendood.
 • Borstvoeding zorgt voor een moment van rust voor je kindje.

Voordelen voor de moeder

 • Door het zuigen aan de borst, trekt je baarmoeder samen. Hierdoor vloei je minder lang en herstelt je lichaam sneller na de bevalling.
 • Je verbruikt het extra lichaamsvet dat tijdens je zwangerschap in het lijf is opgeslagen, dit maakt het gemakkelijker op weer op gewicht te komen na de bevalling.
 • Er zijn aanwijzingen dat de kans op borst- en eierstokkanker vermindert.
 • Moedermelk vermindert de kans op botontkalking (osteoporose).
 • De menstruatie blijft langer uit. Let op: borstvoeding geven is echter geen betrouwbare vorm van anticonceptie.
 • Je ervaart samen met je kindje een moment van rust.

Algemene voordelen van borstvoeding geven zijn dat je voeding gratis is, overal beschikbaar en altijd op de juiste temperatuur. Veel belangrijker is dat uit diverse onderzoeken gebleken is dat het geven van borstvoeding de band tussen moeder en kind positief versterkt.

Flesvoeding

Indien je ervoor kiest geen borstvoeding te geven, kan kunstvoeding (flesvoeding) gegeven worden. Deze voeding is, over het algemeen, gebaseerd op koemelk met toevoegingen, die zoveel mogelijk afgestemd worden op de verhoudingen van de voedingsstoffen in moedermelk. Flesvoeding levert, net als moedermelk, dus alle voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Er bestaat aparte kunstvoeding voor prematuren, zuigelingen van verschillende leeftijden en baby’s met allergieën.

Wanneer je flesvoeding geeft, krijgt je kindje de eerste dag (enigszins afhankelijk van het geboortegewicht) 10 tot 15 ml voeding per keer. De eerste tien dagen na de bevalling, wordt dit gemiddeld met 10 ml per voeding per dag opgehoogd; de tweede dag 20 cc per voeding, de derde dag 30 cc enzovoorts. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jullie kindje uitkomt op ongeveer 90-110 ml per voeding. De kraamverzorgster en wij helpen jullie hierbij en geven advies waar nodig. Omdat elk kindje anders is, kan het zijn dat jullie kindje meer of minder dan deze hoeveelheid wil drinken; maak je hierover geen zorgen en overleg met ons of, wanneer de kraamweek reeds is afgesloten, met het consultatiebureau. Het consultatiebureau zal je ook vertellen wanneer je jullie kindje meer dan 110 ml per voeding mag geven.

Als jullie kindje de fles een keer niet leegdrinkt, is dit niet erg: Je kind moet de kans krijgen om soms iets meer en soms iets minder te drinken.

De urine

De meeste kinderen plassen binnen 24 uur na de geboorte. In het begin is dat nog weinig omdat er ook nog minimale voeding wordt gedronken. Het is normaal dat jullie kindje de 1e dag eenmaal plast, de 2e dag twee keer, de 3e dag drie keer en de 4e dag vier keer. Wanneer de voeding goed op gang is, plast jullie kindje ongeveer zes keer per dag.
Bij veel kinderen is er de eerste dagen na de geboorte een oranje achtige verkleuring van de urine. Dit lijkt op bloed, maar is het absoluut niet. We noemen dit uraat luiers. Jullie kindje houdt op deze manier vocht binnen maar loost wel de afvalstoffen. Wanneer de voeding goed op gang komt, wordt de urine mooi helder.

De ontlasting

De eerste ontlasting van jullie kindje heet meconium. Dit is stroperig en zwart van kleur. Deze poep heeft zich tijdens de zwangerschap in de darmen van jullie kindje opgehoopt. Het is een verzameling van slijm, afgestoten darmcellen en haartjes die jullie kindje in de baarmoeder heeft verloren en opnieuw heeft ingeslikt. Door de eerste dagen de billetjes goed in te smeren met vaseline of billen crème kan deze meconium gemakkelijk van de huid geveegd worden. Het eerste meconium loost jullie kindje vaak binnen 24 uur na de bevalling. Daarna gaat de ontlasting van kleur veranderen. Het wordt eerst bruin. Vanaf de derde tot de vierde dag is er overgangs ontlasting die donkergroen van kleur is. Ontlasting bij borstvoeding is zacht, goudgeel en ruikt wat zurig. De frequentie kan variëren van 7 keer per dag of één keer in de 7 dagen.
Ontlasting van kunstvoeding is korreliger, lichtgeel en ruikt scherp. De frequentie is één tot drie maal per dag.

Gewicht

Het geboortegewicht van jullie kindje wordt direct na de geboorte bepaald. Het is heel normaal dat jullie kindje de eerste dagen wat afvalt. Het gewicht mag tot 10% van het geboortegewicht dalen, wat overigens door veel kinderen niet gehaald wordt. Op de vierde dag na de bevalling bereikt jullie kindje meestal het laagste gewicht om vervolgens weer te gaan groeien. Een kindje groeit gemiddeld ongeveer 15 tot 30 gram per dag en het mag twee weken duren voor het geboortegewicht weer is bereikt. De meeste baby’s bereiken hun geboortegewicht in de tweede week na de geboorte.