Adviezen

Koortslip

Het herpesvirus dat de koortslip veroorzaakt, kan gevaarlijk zijn voor pasgeborenen. Laat mensen met een koortslip dus niet knuffelen en kussen met jullie kindje.

Roken

Roken in een huis waar een kindje leeft, is erg onverstandig. Kinderen van (in huis) rokende ouders ontwikkelen eerder allergie├źn en hebben sneller last van astma. Ook is er een sterke relatie tussen roken en wiegendood. Niet doen dus!

Er is voldoende hulp als je wilt stoppen en je verzekeraar vergoedt deze hulp vaak.

Alcohol

Wanneer je borstvoeding geeft en alcohol drinkt, komt de alcohol in de borstvoeding terecht. Het effect van alcohol via de borstvoeding op een kindje is divers: De melkproductie komt moeilijker op gang, de hoeveelheid melk die uit de borst komt, vermindert, de baby slaapt slechter en als de baby minder melk krijgt, kan dit tot minder tevredenheid leiden en niet goed groeien. Het lange termijn effect van alcoholgebruik tijdens de borstvoeding is onbekend.

Het advies is om geen alcohol te gebruiken in de periode dat je borstvoeding geeft. Het is veiliger om niet in bed te voeden na alcoholgebruik van vader en/of moeder. Het is een fabeltje dat bier, en in het bijzonder donkerbruin bier, goed zou zijn voor de productie van moedermelk. Alle alcoholische dranken en dus ook bier zijn juist slecht voor de productie van moedermelk.

Vitamine K en D

Vitamine K is van invloed op de bloedstolling. Deze vitamine maakt jullie kindje zelf nog niet of onvoldoende aan. Daarom krijgt jullie kindje dit direct na de geboorte van ons. Krijgt jullie kindje borstvoeding, geef dan vanaf de achtste dag na de bevalling tot en met de derde maand 150 microgram per dag in de vorm van druppels die je met een theelepeltje kunt toedienen. Wanneer je geen borstvoeding (meer) geeft en de voeding van jullie kindje voor meer dan 400ml uit kunstvoeding bestaat, kun je stoppen met vitamine K.

Vitamine D is noodzakelijk voor de botvorming. Zowel bij borst- als flesgevoede kinderen wordt geadviseerd om dit bij te geven vanaf de 8e dag na de geboorte. Het consultatiebureau zal je adviseren om dit te blijven doen totdat je kindje 4 jaar is. Heb je per ongeluk een keer overgeslagen of een dubbele dosis toegediend? Geen paniek, maar om dit te voorkomen is het slim de druppels dagelijks op een vast moment te geven.

Veilig slapen

Wij raden jullie ten eerste aan om informatie te lezen over veilig slapen van de baby, dit ter voorkoming van wiegendood. Lees hier meer: informatie over wiegendood en tips over veilig slapen