Kinderwens adviezen

Wanneer jullie een kinderwens hebben, is het verstandig te starten met Foliumzuur (vitamine B11). De aanbevolen hoeveelheid is 0,4-0,5 milligram tot tien weken zwangerschap. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Het gebruik van Foliumzuur vermindert de kans op neurale buis defecten (zoals bijvoorbeeld een ‘open ruggetje’ en een ‘hazelip’) met 50-70%.

Gebruik je medicijnen, neem dan contact op met je (huis)arts om uit te zoeken of deze medicatie mogelijk schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Ook als je een langdurige of chronische ziekte hebt, kan het verstandig zijn jullie kinderwens met de arts te bespreken. Het is tevens vaak mogelijk om uit te laten zoeken of bepaalde aangeboren afwijkingen bij jullie of jullie in familie invloed kunnen hebben op de gezondheid van jullie kindje.

Bespreek zo nodig, voordat je zwanger wordt, de invloed van je werk met de bedrijfsarts (bijvoorbeeld als je met schadelijke stoffen werkt of blootgesteld wordt aan straling).

Voor zowel de aanstaande moeder als de aanstaande vader is het verstandig om te stoppen met roken, het gebruiken van drugs en het drinken van alcohol vanaf de kinderwens. Verder is het verstandig om een gezond eetpatroon te hebben (zie hiervoor de site van het voedingscentrum)en een normaal gewicht na te streven.