Echo's op onze praktijk

Er zijn verschillende redenen waarom een echo gemaakt wordt tijdens de zwangerschap. We leggen je hier uit welke echo’s je bij ons op de praktijk kan krijgen en voor welke echo’s je verder nog kunt kiezen. Belangrijk om te weten is dat je nooit verplicht bent een echo te laten maken.

In onze praktijk beschikken we over een eigen echoapparaat en ik ben bevoegd echo’s te maken. Ik sta ingeschreven in het KNOV Echo register. Alle echo’s die bij mij op de praktijk gemaakt worden, worden op dit moment nog vergoed door de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraars zijn echter bezig om het aantal echo’s in de zwangerschap terug te dringen, dus het kan zijn dat de vergoeding voor deze echo’s eraf gaat. Je krijgt de echo foto's mee naar huis op een USB-stick, deze mag je uiteraard houden. In onze praktijk ben je meer dan welkom voor de volgende echo’s:

Vroege echo

Rond de acht weken zwangerschap maak ik een vroege echo op de praktijk. Middels deze echo kunnen we zien of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje van het kindje in de vruchtzak klopt. Ook kunnen we het kindje meten om zo meer informatie te krijgen over hoe ver je ongeveer zwanger bent en kijk ik of ik één of meerdere kindjes zie. Deze echo maak ik inwendig (via de vagina). Een inwendige echo geeft op het begin van de zwangerschap namelijk beter beeld en bied dus meer duidelijkheid. Een inwendige echo is niet pijnlijk of gevaarlijk. Je mag te allen tijde aangeven als je moeite hebtmet deze echo, dan kunnen we samen op zoek naar een passende oplossing.

Termijnecho

Tussen 9 en 12 weken zwangerschap wordt de termijnecho gemaakt. Ook tijdens deze echo beoordeel ik de hartslag van jullie kindje en kijk ik of we één of meerdere kindjes zien. In deze periode van de zwangerschap groeit elk kind gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen. Oftewel, de uitgerekende datum wordt tijdens deze echo definitief vastgesteld. Dit doe ik door het kindje meerdere keren op te meten van het hoofd tot de stuit. Deze echo kan in de meeste gevallen via de buik gemaakt worden, dit lukt het beste als je een volle blaas hebt. Een volle blaas wil zeggen: plas een uur voor de echo en drink in dit uur nog 1 consumptie. Soms hebben we uitwendig echter geen duidelijk beeld en moet de echo alsnog inwendig gemaakt worden.

Groeiecho

Rond de 30 en 34 weken zwangerschap krijg je twee groei echo’s op onze praktijk.

Natuurlijk controleren we tijdens de zwangerschap elke reguliere controle de groei van je buik en jullie kindje middels uitwendig voelen aan de buik. Door daarnaast twee groei echo’s te maken, krijgen wij een completer beeld over de groei van jullie kindje. Tijdens de groei echo kijk ik ook naar de hoeveelheid vruchtwater, naar de placenta en alvast naar de ligging van jullie kindje. De groei echo’s kunnen uitwendig gemaakt worden.

Liggings echo (niet standaard, enkel op indicatie)

Wanneer tijdens de laatste groei echo is vastgesteld dat jullie kindje niet in hoofdligging ligt, of wanneer we tijdens een reguliere controle uitwendig twijfelen aan de ligging van jullie kindje, zullen we een liggingsecho maken rond 35 - 36 weken zwangerschap. Hierdoor kunnen we met zekerheid vaststellen of jullie kindje in hoofd- of in stuitligging ligt. De liggingsecho wordt uitwendig gemaakt.

Belangrijk!

In onze praktijk wordt tijdens de echo’s uiteraard aandachtig gekeken naar jullie kindje. Echter, de echo’s op mijn praktijk worden niet gemaakt om afwijkingen bij jullie kind op te sporen.

Als jullie een echo willen die wel specifiek bedoeld is om de gezondheid van jullie kindje te onderzoeken, kunnen jullie hier verder lezen over deze onderzoeken. Deze specifeke screenings echo’s worden niet in onze praktijk gemaakt. Hiervoor verwijzen wij jullie door naar het ziekenhuis.

De ervaring leert ons dat de meeste zwangeren informatie willen over mogelijke afwijkingen van hun ongeboren kindje. Mocht ik wel iets opmerken aan jullie kindje tijdens het standaard echo-onderzoek op onze praktijk, dan zal ik jullie dit kenbaar maken. Wanneer jullie hierover echter niet geïnformeerd willen worden, dan is het verstandig dit voor het echoscopisch onderzoek duidelijk kenbaar te maken aan mij.