Verloop

Ontsluiting

Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Tussen de weeën door is er rust in je buik.

De ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond ver genoeg open gaat (10 cm) om je kindje geboren te laten worden. Via een inwendig onderzoek kunnen wij voelen hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Voor de ontsluiting zijn sterke weeën nodig. Ze duren langer (1-1,5 minuut) dan voorweeën en komen regelmatig, zo om de 3 tot 5 minuten. Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. De duur van een ontsluiting is bij elke vrouw verschillend, maar wanneer je gaat bevallen van je eerste kindje, is het normaal om ongeveer 1 cm per uur te ontsluiten. De eerste paar centimeters kunnen soms echter langer duren, dat is normaal.

Ontspannen is erg goed tijdens je ontsluiting omdat dit de natuurlijke endorfines bevordert die ervoor zorgen dat je minder pijn ervaart. Warmte en verschillende houdingen kunnen je hierbij helpen.

Het breken van de vliezen

Je ziet het soms op tv: een bevalling begint met het breken van de vliezen. Maar veel vaker breken de vliezen pas later. Dat is ook goed, want de vliezen en het vruchtwater beschermen het kind en helpen mee om je baarmoedermond open te maken door de druk die ze geven. Soms komt het voor dat wij de vliezen breken tijdens de bevalling, bijvoorbeeld als de weeën afzwakken of als je ontsluiting onvoldoende doorzet. Dat komt omdat bij het breken van de vliezen weer extra hormonen vrijkomen die de weeën wat krachtiger kunnen maken. Als wij de vliezen breken doet dit geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen. Ook daarna maak je steeds opnieuw vruchtwater aan, zodat je kindje nooit ‘droog’ ligt. Als je nog geen sterke weeën hebt mag je niet in bad, vanwege de kans op infectie. Je kindje staat nu immers in open verbinding met de buitenwereld. Je temperatuur wordt na het breken van de vliezen gemeten om een eventuele infectie snel te ontdekken.

Persweeën

Als je 10 cm ontsluiting hebt om je kindje geboren te laten worden, gaan de ontsluitingsweeën vaak over in persweeën. Het einde is dan in zicht. Door de grote opening van je baarmoedermond is het hoofdje naar beneden gezakt. Op het hoogtepunt van de wee voel je dan een drang om te drukken. Dit is een beginnende persdrang. Je kunt het niet tegenhouden. Het geeft aan dat je kindje naar buiten kan. De persweeën komen meestal om de 5 minuten. Ze zijn heel sterk. Tussendoor heb je net genoeg tijd om even bij te komen of weg te doezelen.

Goede persweeën doen al veel werk. Je kunt nu actief mee gaan persen. Pers tijdens een perswee met al je kracht mee richting je vagina en anus (alsof je moet poepen). In het begin voel je niet altijd waar je naartoe perst. Maar als het hoofdje dieper komt, wordt het duidelijker hoe je zo’n perswee kunt gebruiken om mee te persen.

Het hoofdje komt bij elke wee een stukje verder, maar gaat ook steeds weer een stukje terug. Het persen bij een eerste kindje duurt gemiddeld één uur, soms langer en soms korter. Bij een tweede kind hoef je meestal minder lang te persen, omdat het geboortekanaal al soepel is gemaakt door het eerste kind.

De geboorte

Als het hoofdje bijna naar buiten komt, voel je het aan de onderkant tussen je vagina en anus uitrekken. Dat is een pijnlijk, brandend gevoel. Als het hoofdje geboren is, begeleiden wij je kind verder naar buiten. Je hoeft dan, in de meeste gevallen, niet meer hard te persen, het lijfje volgt snel. Even later ligt jouw kindje op je buik. Een geweldig moment! Geniet ervan, het is je beloning na al dat harde werken.

Het doorknippen van de navelstreng

Eventjes na de geboorte van je kindje, kan de navelstreng worden doorgeknipt, voor veel mensen een symbolisch moment.

Je baby kan daarna al even aan je borst worden gelegd als je borstvoeding wilt gaan geven. Bij het geven van borstvoeding komen er namelijk hormonen vrij en zo is dit is een natuurlijk middel om je baarmoeder te laten samentrekken en om verder bloedverlies te voorkomen. Sommige kindjes willen dit nog niet direct na de geboorte aan de borst. Dit is niet erg. Vaak binnen het uur na de geboorte ontstaan er zoek- en zuigreflexen. Dat is ook een goed moment om je kindje aan de borst te laten drinken mocht je borstvoeding willen geven.

De placenta (nageboorte) wordt geboren

Het wordt weer rustig in je buik. Omdat je geen weeën meer voelt, zou je bijna vergeten dat er nog een placenta komt. De baarmoeder trekt samen om de placenta los te maken en om te voorkomen dat je veel bloed verliest. Wij houden de navelstreng gespannen om te controleren of de placenta los ligt. Als dat zo is, voel je vaak ook wat krampen in je buik en vragen wij je om nog een keer mee te persen terwijl wij tegendruk op je buik geven. Meestal komen dan de placenta, de navelstreng en de vliezen naar buiten. Dat is een beetje een raar gevoel, maar doet niet echt pijn. De baarmoeder trekt samen en voelt als een harde bal onder de navel.

Bovenstaande beschrijving geeft het verloop van een normale bevalling weer. Besef je dat elke bevalling anders verloopt en dat dus ook niet alle bevallingen ‘via het boekje’ verlopen. Dit hoeft niet altijd erg te zijn, soms loopt het gewoon wat anders. Als er iets niet goed verloopt, dan zijn wij geschoold om dit te herkennen en je zorg over te dragen aan de gynaecoloog van het ziekenhuis of om de eerste opvang te verzorgen.

Om je te helpen met de voorbereiding op de bevalling krijg je nog een folder van ons ‘Hoe bereid ik me voor op de bevalling’ .

Natuurlijk bespreken we de naderende bevalling ook tijdens je zwangerschap met je en je bent altijd vrij om hier vragen over te stellen.