Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je jullie wensen rondom de bevalling. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om ons en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt en wat jouw ideeën en wensen zijn. Ook kun je, wanneer je al een keer eerder bevallen bent, beschrijven wat je destijds juist wel of niet prettig hebt gevonden. Wij houden bij de bevalling zoveel mogelijk rekening met jullie wensen.

Hou het geboorteplan simpel. Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is. Het beste kun je jouw wensen in je eigen woorden omschrijven.

Tijdens je zwangerschap bespreken we je geboorteplan. Samen kunnen we bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven. Na ons gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is. Het is handig om een paar kopieën te maken van de laatste versie. Voor jezelf, voor ons, voor de kraamverzorgster en/of de zorgverlener in het ziekenhuis.

Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden.

Het is niet verplicht een geboorteplan te maken. Soms past het niet bij jullie. Dit is ook prima!