Anticonceptie is misschien niet het eerste waar je aan denkt, de eerste tijd na de bevalling. Alle aandacht gaat uit naar jullie kindje, je herstel en het begin van je nieuwe leven als moeder van een of meer kinderen. Het kan ook even duren voordat je weer een ritme hebt gevonden met je partner en zin hebt in seks. Als je echter wel weer zover bent, is het belangrijk dat je al een anticonceptiemethode gebruikt. Ten minste, als je niet direct weer zwanger wilt worden. Belangrijk om te weten is dat je niet alle anticonceptiemiddelen mag gebruiken tijdens het geven van borstvoeding, omdat deze invloed kunnen hebben op de hoeveelheid borstvoeding en de kwaliteit daarvan.
Het is niet in het algemeen te zeggen wanneer je na de bevalling weer vruchtbaar bent; dat is voor elke vrouw anders. Het is ook afhankelijk van het feit of je borstvoeding geeft of flesvoeding.
Je bent bevallen en dat betekent dat je ook weer gaat menstrueren. Als je borstvoeding geeft, dan kan het zijn dat de menstruatie wat langer uitblijft. Als je minder gaat voeden of stopt met de borstvoeding komt de menstruatie meestal binnen een half jaar weer op gang, dit verschilt echter per vrouw. Als je geen borstvoeding geeft, dan kun je de eerste menstruatie meestal weer na zes tot acht weken verwachten. Soms laat de menstruatie nog iets langer op zich wachten. De eerste menstruatie is vaak een stuk heftiger dan je gewend was.
Als je volledige borstvoeding geeft (voeden op verzoek, minimaal één keer per zes uur, minimaal één nachtvoeding en niet kolven), kan de menstruatie zoals hierboven beschreven wel vier tot zes maanden wegblijven, soms zelfs nog langer. De kans op zwangerschap is dan zeer klein, maar is niet uitgesloten! In Nederland geven veel vrouwen echter al vroeg bijvoeding of ze kolven de moedermelk af. Dat betekent dat je menstruatie (en dus de eisprong) eerder kan komen. Met andere woorden: je kunt dan niet volledig vertrouwen op borstvoeding als anticonceptiemiddel en hebt een betrouwbaardere bescherming nodig tegen zwangerschap.
Als je flesvoeding geeft, kun je zes weken na de bevalling al je eerste menstruatie verwachten. Dit betekent dat je twee weken eerder mogelijk al een eisprong hebt gehad en dus weer zwanger kunt worden. Met andere woorden: geef je flesvoeding, dan ben je in principe vier weken na de bevalling weer vruchtbaar.
Over het algemeen geldt als startadvies voor anticonceptie bij vrouwen die geen volledige borstvoeding geven: begin in de vierde week na de bevalling met anticonceptie. Je kunt ook je eerste menstruatie afwachten en op de eerste dag daarvan starten met anticonceptie. Voor die tijd moet je dan wel condooms gebruiken. Spiraaltjes worden meestal pas ongeveer acht tot tien weken na de bevalling geplaatst. Ook dan moet je tot die tijd condooms gebruiken als je niet direct weer zwanger wilt worden.
Er is een heel scala aan anticonceptiemiddelen op de markt. Wat je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, gebruiksgemak, betrouwbaarheid en andere factoren. Deze vragen helpen je op weg bij het maken van je keuze:
Geef je borstvoeding?
Heb je eerder last gehad van bepaalde bijwerkingen?
Hoe vaak wil je aan je anticonceptie denken?
Hoe lang wil je beschermd zijn?
Wil je je menstruatie kunnen regelen?
Om je te helpen bij je keuze, kun je op onderstaande sites lezen over de verschillende methodes. Ook kun je een keuzehulp invullen. Natuurlijk kunnen wij je ook uitleg geven tijdens het kraambed of tijdens de nacontrole.
Lees hier meer:
www.anticonceptie.nl
Verloskundigenpraktijk Het Begin is een kleinschalige praktijk die persoonlijke zorg en aandacht biedt bij een kinderwens, de zwangerschap, bevalling, en kraamtijd. Wij zijn laagdrempelig bereikbaar en passen de zorg aan op jullie wensen wensen.
Lees hier meer over de verloskundigen.